Mustikkamuffinit

tiistai 5. elokuuta 2008

Olen päättänyt opetella hyväksi leipojaksi. Osaan mä leipoa kunhan maltan noudattaa reseptiä (yleensä en malta) ja suolaisia leipomaan olen suorastaan hyvä, mutta makeat eivät korvapuusteja lukuun ottamatta oikein tule kuin pakottamalla. Parin viikon takaisesta onnistuneesta sitruunapiirakasta rohkaistuneena ja keittiön kaapista löytämäni kirjan 'Le Cordon Bleu Kotikokki - Muffinit' inspiroimana päätin ottaa haltuun ensin tämän muffinssipuolen ja tehdä taikinankin tällä kertaa ihan itse. Muita reseptejä en kirjasta ole vielä edes katsonut, päädyin heti tähän kun kaupasta tarttui käteen rasiallinen mustikoita. (Menin ostamaan rosmariiniä ja sieniä ja kävelin kaupasta ulos kahta sairaan painavaa kassia raahaten ja useita kymmeniä euroja köyhempänä. Jotenkin mä aina harhaudun kaupassa. Mut vietin kyllä suurimman osan tätä lomapäivää keittiössä ostamiani aineita hyödyntäen ja opin, että marengit eivät onnistu kaasu-uunissa, prkl.)
Noudatin reseptiä orjallisesti, otin esiin vaa’ankin, enkä huiskinut mitään summissa, vaniljauutetta ei ollut, mutta tuskin se tähän lopputulokseen nyt niin paljoa vaikutti, enkä käyttänyt metallilusikkaa vaan puuhaarukkaa.
Fariinisokeri oli huono idea, varsinkin kun en tehnyt sille mitään, vaikka se oli vähän sellaista kikkareista, olisi pitänyt sulattaa se vaikka rasvan kanssa. Lopputulos ei ole makea, mutta siinä on ällömakeita osioita. Ohjeen esipuheessa neuvotaan sekoittamaan varovasti, etteivät mustikat mene rikki, mutta miten se on muka mahdollista jos haluaa taikinan edes sinne päin sekaisin? Minun makuuni rasvaa on liian vähän ja leivonnaisten jäähdyttäminen ritilällä maailman hoopoin ohje, liinan alla ne olis pitänyt jäähdyttää.
Ohjeesta pitäisi tulla kuusi isoa muffinia, joten ajattelin, että silloin siitä tulee 12 pienempää. No taikinaa riitti joka kuoppaan ihan reunoille asti ja se etukäteen vähän huolestutti, mutta lopputulos oli ulkonäöllisesti ensimmäisiksi (20 vuoteen, lapsena tehtiin muffineita Mummo-Ankan keittokirjasta) muffineikseni täydellinen ja tästä on hyvä jatkaa opintoja.
Tulipa jaariteltua, ohje suoraan kirjasta:

450 g vehnäjauhoja
3 ½ tl leivinjauhetta
115 g fariinisokeria
150 g tuoreita tai pakastettuja mustikoita
2 munaa
2 ½ dl maitoa
1 tl vaniljauutetta tai –esanssia
125 g suolatonta voita sulatettuna
tomusokeria koristeeksi

Kuumenna uuni 210 asteeseen. Voitele voisulalla tai öljyllä muffinivuoka, jossa on 6 vetoisuudeltaan 2 ½ dl syvennystä. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe suureen kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri ja mustikat. Tee seoksen keskelle kuoppa.
Vatkaa munat, maito ja vanilja kulhossa. kaada seos kuoppaan kuivien aineiden joukkoon. Lisää voi. Sekoita metallilusikalla aineet sekaisin. Älä sekoita liikaa, taikina saa olla kokkareista.
Lusikoi seos muffinivuokaan. Täytä syvennyksistä vain ¾, jotta muffinit mahtuvat kohoamaan. Paista 30 minuuttia tai kunnes muffinin keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna muffinien levätä vuoassa 5 minuuttia ja nosta ne sitten ritilälle jäähtymään. Siivilöi päälle runsaasti tomusokeria enne tarjoilua.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements