Sipulikeitto

torstai 22. tammikuuta 2009

Se kuulkaa sipuliviikko nyt. Päätin juhlistaa viikkoa pekonisella sipulikeitolla. Tästä voisi melkein sanoa, että olen tehnyt tällä viikolla kahdesti ruokaa keittokirjasta. Selasin nääs eilen Ruokatorstaita ja siinäkin näyttäisi olevan sipulikeiton ohje. :D
Tarkoitukseni oli laittaa tähän leipä-juustokuorrutus, mutta sipuleiden kiehuttua vaaditut n. 40 minuuttia, oli nälkä niin kova, että hyvä kun maltoin kuvan ottaa. Teen huomenna uuden satsin ystävälleni lounaaksi, kuorrutuksella. Tai sitten teen sipulipiirakan, saas nähdä nyt mitä on mielessäin kun huominen koittaa.
Keittoainekset hain uudesta lähikaupastani eli Sokoksen S-marketista. Samalla tutustuin huolellisesti kaupan valikoimaan. Valtava kauppa, mutta en vakuuttunut. Hevi-osaston valikoima ansaitsee kehut määränsä ja runsaan luomutuotevalikoimansa ansiosta, mutta laadusta tulee pitkä miinus. Miten niin nahistuneita vihanneksia kehtaa myydäkään? Ja miten on mahdollistakaan kaiken sen muun runsauden keskellä pitää niin suppeaa ruukkuyrttivalikoimaa? Tai ehkä se jatkui jokun kulman takana, en vain huomannut? Sipulit oli ok, mutta niistä löytyi luomuna vain espanjalaisia punasipuleita. Ehkä, ei pysty tarkkaan muistaan. :)
Erityisesti minua ilahdutti Mutti-tuotteiden laaja kirjo, piti heti ostaa doppio concentratoa. Toinen suuri riemun aihe oli Karhu-olut, jota myytiin 1,25 litran pullossa! Melkein ostin sellaisenkin. Älkää kysykö mikä minua tuossa jättipullossa riemastutti, en tiedä itsekään. Ja kyseessä tuskin mikään uutuustuote, mutta harvemmin tulee ostettua olutta ja vielä harvemmin ratsattua sitä oluthyllyä tuote tuotteelta. Ja nyt minua riemastuttaa ajatus itsestäni juomassa sitä olutta, suoraan pullosta tietenkin!

75 g pekonikuutioita
2 rkl voita
6 pienehköä sipulia
vettä
kasvisfondia
1 laakerinlehti
nippu timjamia

Ruskista pekonikuutiot rapeiksi padassa tai kattilassa. Lisää voi ja sipulit. Paista sipulit pehmeiksi keskilämmöllä (15-20 min), mutta älä ruskista. Lisää kuumaa vettä sen verran, että sipulit peittyvät hyvin (0,5-1 l). Lisää keittoon fondia tarvittava määrä (katso pullon ohje). Laita laakerinlehti ja timjaminippu keiton joukkoon ja keitä 30 – 40 minuuttia.
Poista valmiista keitosta yrtit ja tarjoile kuumana ranskankermasilmällä tuoreen leivän kanssa.

5 kommenttia

  1. Mäkään en voi lakata ihmettelemästä sen ghettopullon olemassaoloa, vaikka tiedostin niitä olevan kaupassa jo joskus reippaasti viime vuoden puolella :D Se ilahduttaa mua joka kerta. Siis kuka on alun perin jossain palaverissa keksinyt idean 1,25 litran kaljapullosta? Joku kaljadrinksujen ystävä?

    Ruukkuyrttejä on sekä salaattien vieressä vasemmalla että myös toisen keskitolpan kyljessä, hedelmähyllyä vastapäätä. Salaattien vieressä muistaakseni ruohosipulit, tillit, tolpan luona sitten lehtipainotteisempia.

    VastaaPoista
  2. Sipulikeiton tuoksu tulvii tännekin asti.
    Muistan parikymmentä vuotta sitten Madeiralla ollessamme,söimme joka päivä sipulikeiton.
    Sitä makua ei voi unohtaa.
    Onnea uuteen kotiin myös N-tieltä.

    VastaaPoista
  3. Anna: Mä arvasin, ettei ne voi olla kaikki siinä.

    Tätsy: Kiitos! Tein sipulikeittoa tänäänkin kun tuli lounasvieras. Hyvin maistui hänellekin ja mullekin jäi vähän huomiseksi lounaaksi.

    VastaaPoista
  4. Tällä tavalla en ole sipulikeittoa tehnytkään, siis pekonia mukaan, mutta kannattaa kokeilla tätäkin.

    VastaaPoista
  5. Arleena: Pekoni sopii KAIKKEEN. :D

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements